APA SAJA UNTUK #DAP : Anwar Beri Laluan Kit Siang jadi Ketua Pembangkang Buat PAS Rasa Terangsang !


Pakatan Rakyat (PR) punya persefahaman yang jelas berhubung jawatan Ketua Pembangkang setelah perikatan itu tewas kepada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum, kelmarin.

 Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Pas dan DAP setakat ini sudah memberikannya lampu hijau bagi meneruskan tanggungjawab yang digalasnya penggal lalu. “Setakat ini, DAP dan Pas masih berpendirian saya harus teruskan. Tapi akan dibincang lagi,” katanya dalam wawancara khas bersama media.

 Persoalan mengenai jawatan ketua pembangkang muncul ekoran komposisi kerusi yang dimenangi PR menunjukkan DAP di depan dengan 38 kerusi, PKR (30) dan Pas (21) kerusi. “Dulu pun bila kerusi DAP mengatasi PKR setelah beberapa lompatan berlaku, saya menawarkan diri untuk undur menyerahkan tapi kedua-dua parti DAP dan Pas minta saya meneruskan.

 “Sekarang pun saya ada beritahu kepada DAP, saya tidak... tidak ada masalah sebenarnya kalau YB Lim Kit Siang jadi ketua pembangkang. Kelayakan dia, pengalaman dia, saya boleh tumpu kerja-kerja lain,” ujar Anwar. Dalam satu sidang media semalam, Kit Siang, yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, parti itu akan menyokong Anwar sebagai ketua pembangkang bahkan sebagai perdana menteri. "...tetapi memandangkan keputusan pilihan raya tidak memihak kepada PR, maka DAP akan tetap menyokong Anwar sebagai ketua pembangkang,” kata Kit Siang.

Post a Comment