SILA RETWEET!! KEMPEN BOIKOT KEDAI CINA! #IniKaliLah #IniKariLah

Disebarkan dari sumber GAP.

Tak kira jurujual Melayu atau tidak. TOLAK KEDAI CINA. 

Berikut adalah Amanah blogger GAP yang mengandungi langkah-langkah seterusnya:

LANGKAH PERTAMA.
Memboikot barang keluaran syarikat cina secara makro. 

Maknanya kita boikot barangan mereka yang berada di pasaran terbuka.. Boikot barang-barang dan jenama yang selalu dan senantiasa ada dalam pasaran.

Contoh roti massimo dll..barang-barang ini berlegar luas dalam sistem pasaran . GANTIKAN ia dengan kita membeli jenama muslim.

LANGKAH KEDUA...
Memboikot barangan dan servis dalam kawasan dan kelompok tempat tinggal kita..

sebagai contoh, jika anda tinggal di shah alam . anda mengalami kerosakan PC. cari lah kedai PC melayu yang berlambak di seksyen 7 shah alam.. hentikan menghantar servis ke kedai di alam sentral yang majoritinya merupakan lingkaran peniaga cina..


LANGKAH KE TIGA..
Pemboikotan akan lebih galak dan nampak cepat meranapkan ekonomi cina 

BILA KITA SABOTAJ BARANGAN KEPENGGUNAAN HARIAN YANG DIJUAL OLEH PENIAGA CINA..SEPERTI CONTOH, ROTI ,MINYAK MASAK,SAYUR DLL ..barang kepenggunaan harian inilah yang selama ini mengkayakan peniaga cina.

Kerana apa?

Kerana pusingan modal yang berpusing berpuluh kali di kedai cina sebenarnya laju dek kerana pembelian harian pembeli melayu berpuluh kali dibeli di kedai mereka. Jika kita berjaya mengurangkan pusingan modal mereka, secara tidak langsung margin keuntungan peniaga cina akan merosot..

LANGKAH KE EMPAT..
Nafikan peluang buat duit dari perayaan raya akan datang 

Peniaga cina mendapat keuntungan luar biasa bila tiba musim perayaan contohnya hari raya. HENTIKAN PEMBELIAN BARANGAN BARU DI KEDAI CINA.

Orang melayu kalau bab beraya nak taknak salah satu barang dalam rumah pasti akan ditukar. Barangan elektrik daripada Sen Heng, Sen Q dll perlu dielakkan.

Kedai mereka.barangan hardware secara total memang dikuasai oleh peniaga cina. Takpe ini bukan masalah kerana bukan setiap hari orang melayu nak bertukang.. Apa pun cuba lah kedai melayu terlebih dahulu..

Sesiapa tahu ada syarikat Melayu yang jual hardware atau apa-apa kedai yang dikuasai Cina, iklankan supaya orang tahu mana nak cari.   

LANGKAH KE LIMA..
Memboikot servis perkhidmatan mereka..

Hari raya nak dekat.. kalau nak tukar kereta baru, carilah salesman melayu atau india.. ini sedikit sebanyak akan mendatangkan komisen berganda kepada bangsa kita sendiri..
TOLONG BANTU SEBARKAN KEMPEN INI

Wahai melayu belacan,

Kempen boikot ini perlu disebarkan kepada seluruh umat islam..Tiap hari korang wajib sebarkan propaganda boikot peniaga cina ni. [Pastikan mesej ini telah disebarkan pada 10 orang Melayu lain setiap hari.] 

Memang benar ianya akan mengambil masa, tapi takpe .. Kita mulakan dengan kayuhan perlahan tapi penuh konsisten...Kalau dulu kita beli barang kedai cina sebanyak 10 kuantitinya, kini kita hanya beli 2..

Bila langkah di atas dijalankan secara teratur, sistematik dan konsisten percayalah untung kasar bulanan pendapatan peniaga cina akan teruk terjejas. Bila untuk kasar menurun mendadak, ianya sekaligus akan mengurangkan untung bersih mereka.INI YANG KITA MAHUKAN..

Bila untung bersih mereka kurang, maka ramai peniaga cina akan bankrap lantas akan meminjam ah long..kemudian bila tak mampu membayar ah long, mereka akan membunuh diri..

AYUH MELAYU BELACAN, INGAT AMANAT GAP.SEBARKAN KEMPEN INI  MELALUI EMAIL,FB DAN SEGALANYA..!

JANGAN DIBERI BARANG SEPOSEN PUN DUIT MELAYU KEPADA PENIAGA CINA LAGI !

Post a Comment