Sinopsis Filem #Racist : Tanda Putera Buat #DAP Tidak Senang Duduk?Filem ini mengisahkan persahabatan akrab antara Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan Timbalannya Tun Dr Ismail yang terpaksa berahsia dan mengetepikan masalah kesihatan masing-masing bagi memulihkan keadaan Negara ekoran daripada peristiwa hitam 13 Mei 1969. 

Tun Razak terpaksa menyimpan rahsia tentang penyakit leukemia yang dihidapinya kerana tidak mahu keluarga tertekan dan bimbangkan keselamatan Negara. Mereka berdua berkongsi doktor. Bilik bacaan di rumah Tun Dr Ismail menjadi klinik rahsia bagi rawatan mereka oleh Dr Macpherson, tanpa pengetahuan sesiapa termasuk kaum keluarga Tun Dr Ismail sendiri.

Mereka memiliki aura yang kuat. Kecekalan dan keazaman mereka telah menangkap imaginasi pelajar seperti Zarah, tenaga pengajar Kara, dan anak muda Zaman. Razak dan Ismail mencorakkan warna hidup warga muda seperti pelajar dan tenaga pengajar di institusi pendidikan tinggi ketika itu serta mereka yang bertugas di pejabat.

Apabila mengetahui penyakitnya akan membawa maut dalam masa dua tahun, Tun Razak bersyukur yang rakan baiknya Tun Dr Ismail, orang kepercayaannya dan seorang yang terkenal jujur dan berintegriti, akan dapat meneruskan rancangan mereka bagi pembangunan negara. Razak juga yakin Ismail akan mengotakan janji untuk menjaga keluarganya nanti. Tetapi apabila terjadi perkara yang tidak disangka-sangka, Tun Razak mendapat kejutan besar yang hampir memudaratkan lagi kesihatannya.

Dia mula mengejar masa untuk melaksanakan berbagai-bagai perancangan bagi menjamin kestabilan serta masa depan Negara. Dia terpaksa menghadapi berbagai ancaman daripada pihak komunis yang mensasarkan pembunuhan pemimpin tinggi Polis. Bermula dengan pembunuhan Ketua Polis Negara diikuti pembunuhan Ketua Polis Perak, keadaan makin meruncing.

Razak mengambil langkah berani - membina hubungan diplomatik dengan Republik China bagi melemahkan pengaruh komunis tempatan walau dia dikecam kuasa barat dan negara sekutu. Dalam waktu yang singkat, Razak membawa rakyat miskin seperti keluarga Zarah dan Zaman, keluar dari perangkap kemiskinan tegar. Razak telah menanam semangat baru dalam diri Zaman, Zarah dan rakan-rakan mereka.

Namun perjuangan Razak berakhir disebuah klinik di London ketika rakan-rakannya di Malaysia berusaha memenuhi permintaannya untuk berjumpa anak bongsunya Nazir buat kali terakhir dan rakyat mengejar masa untuk menyediakan klinik udara bagi membawanya pulang ketanah air tercinta.
_________________________________________________________________
Pesona Pictures Production Team:

Producer/Director/Writer: Datin Paduka Shuhaimi Baba
Executive Director/Production Design Supervisor: Aida Fitri Buyong
Producer: Kavita Sidhu
Co-Producer: Ibrahim Elias, Kamarul Nizam Abdul Rahman
Director of Photography: Filus Ghazali
Marketing: Aida Fitri Buyong, Noraini Baba, Siveena Sivanathan & Kavita Sidhu
Admin Manager/Writer: Noraini Baba
Fund Manager: Norazhar Khamis
Production Manager: Halina Samad
Production Designer : Kamarul Nizam Abdul Rahman
Set Designer : Khairul Anuar Saidin
Sound Design: Ashley Grenville
Visual Effects Supervisor: Madhu Sudhanan & Rivai Chen
Art Director: Aziatul Ema Ahmad
Graphic Designer: Siti Ruzyla Tumin
Graphic Assistant: Suwaidi Nantang & Arif Aqma Azmi 
Assistant Director: Norfazlayati Norzahidi

FINAS Production Team:

FINAS Director: Mohd Naguib Razak
Executive Co-Producer: Hj Mohd Zulkifli Wahab
Technical Advisor: Dato' Mahyidin Mustakim
Fund Manager: Pn Hjh Fatimah Ahmad
Marketing: Tn Hj Abd Khalid Maulod

Post a Comment