TERKINI PRK #KualaBesut : PAS SEMAKIN LEKA KEMPEN 'DUN dan KERAJAAN TERGANTUNG'


Menurut Husam yang juga Naib Presiden Pas, jika kemenangan dicapai, itu bermakna kerusi DUN akan terikat 16-16, dan Pas mengambil pendekatan populis, kononnyaakan terus membiarkan BN terus menerajui kerajaan negeri selepas ini.

"Kerajaan Terengganu (pimpinan BN) masih boleh kekal lagi pada masa itu.

kecualilah kalau dia (BN) pilih cara lain (untuk berkuasa).

"Kami mempunyai peranan yang konstruktif untuk mencadangkan pengurusan pentadbiran negeri yang berorientasikan ke arah kebaikan rakyat,'' katanya.

Ini meredakan kelantangan nada keghairahan para penceramah tentang merebut kuasa dan ternyata idea itu disahut oleh Abdul Hadi yang dalam ceramahnya semalam dengan berkata Pas hanya ingin memastikan hanya apa yang dianggap baik untuk rakyat dilakukan oleh kerajaan BN jika kedudukan kerusi dalam DUN seimbang kelak.

Pada PRK ini, Pas meletakkan matlamat untuk mewujudkan situasi 'DUN tergantung' dan pendekatan populis digerakkan untuk menarik perhatian pengundi agar tidak lokek untuk memberi kemenangan kepada Pas agar jumlah kerusi seimbang.

DUN Terengganu mempunyai 32 kerusi yang menyaksikan BN menguasai 17 Kerusi manakala pakatan pembangkang memiliki 15 kerusi (Pas 14, PKR satu) selepas PRU-13 lalu.

Situasi sebegini mungkin menyeronokkan pembangkang untuk mereka berpolitik sepanjang masa tetapi pastinya memberi kesan kepada rakyat apabila sebuah `kerajaan tergantung' dan keadaan yang tidak menentu.

Tentunya gerak kerja kebajikan untuk rakyat yang begitu hebat selama ini boleh direncatkan begitu sahaja apabila segla kebaikan yang disalur dan dihulur sekadar cuba digambarkan dengan gula-gula rasuah atau umpan kail.

Menurut Husam, parti itu sudah bersedia untuk melalui suasana politik baru nanti dengan pelan komprehensif jangka panjang meliputi aspek ekonomi dan pembangunan sosial di Terengganu semasa.

Namun apakah pelan yang serupa digerakkan oleh Husam yang mempunyai cengkaman pengaruh kuat sepanjang era pemerintahan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan, sekurang-orang tentang nasib nelayan dan orang Kuala Besut pastinya lebih tahu membezakan.

Ketika Pas memilih Husam bersama jentera parti itu dari Kelantan untuk memacu gerak kempen, orang Besut dengan nilai dan norma yang sedikit berbeza, selama ini memperlihatkan mereka tidak terpengaruh dengan perkembangan politik di negeri jiran itu. Mereka bukan jenis ikut-ikutan kerana telah memberi kemenangan kepada BN bagi semua kerusi.

Seorang ibu yang menguruskan kedai makan di pinggir jalan di kampung Nail yang menjadi markas Pas mempunyai ulasan menarik selepas mendengar ceramah Abdul Hadi di pentas malam tadi.

"Apa salahnya kalau kita orang miskin terima bantuan, terima kemudahan dari kerajaan. Kerajaan yang baik macam itu kita sokonglah.

"Kita pilih kerajaan bukan untuk pilih syurga neraka. Rasanya ikan cerdik tak makan umpan ceramah sahaja,'' katanya bersahaja.

Husam yang cuba menggerakkan pembinaan lebuhraya di Kelantan dengan duit tabungan melalui sumbangan derma mungkin mahu menyambung impiannya ke Kuala Besut. Mungkin ada yang ingin bertanya sudah beberapa meter panjangnya kini?


Post a Comment