Ketepikan soal peribadi demi penyatuan Melayu


"Perpaduan selaras dengan perjuangan Islam. Perjuangan Pas dan UMNO juga menuntut kepada perpaduan."


"Bersatu padu melalui ummah adalah sesuatu yang dikehendaki dalam Islam dan semua pihak perlu membuka mata serta ikhlas kerana perpecahan tidak menguntungkan sesiapa terutama orang Melayu,''


"Dalam isu ini, saya terkejut serta tidak menyangka seorang yang berilmu dan banyak pengalaman seperti Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi kenyataan yang bertentangan sehingga menyifatkan penyatuan antara UMNO dan Pas tidak memberi makna,"

-Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan-


anakmuda setuju sangat dengan saranan menteri itu, ketepikan soal peribadi, ikatkan perpaduan bagi mengelakkan melayu terus berpecah. Pihak Pemimpin PAS seharusnya menggunakan ketajaman minda dalam menyelesaiakn isu perpaduan Melayu ini. Ini memandangkan hanya UMNO-Pas sahaja yang boleh mengembalikan semula kewibawaan orang Melayu di negara ini. Cuba cari titik perpaduan dua parti politik yang berbeza ideologi itu.
Melayu kini berpecah kepada lima iaitu Melayu-UMNO, Melayu-Pas, Melayu-Parti Keadilan Rakyat (PKR), Melayu-atas pagar dan Melayu-Sabah dan Sarawak. Tegasnya, dalam persekitaran politik dan ekonomi yang mencabar, orang Melayu memerlukan satu parti politik teras yang kuat jika bercita-cita ingin menjadi satu negara bangsa yang maju menjelang 2020.

Post a Comment