Surat Khabar Lama dikitar semula oleh DAP sebagai calon PRPengerusi DAP Sarawak Sekali Lagi Dipilih Calon Pakatan Rakyat Di Sibu

Pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng, dipilih oleh Pakatan Rakyat (PR) negeri sebagai calon DAP untuk bertanding pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu pada 16 Mei in.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, membuat pengumuman tersebut pada majlis jamuan malam yang dihadiri oleh pemimpin empat parti gabungan dalam PR di sebuah restoran di sini.

Majlis itu turut dihadiri oleh setiausaha agung PAS Datuk Mustapha Ali, timbalan pengerusi Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) Johnny Wong Sie Lee, timbalan pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wan Zainal Abidin Wan Sanusi dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Wong, 50, seorang peguam, merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Assek.

Terdahulu itu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, mengumumkan peguam Robert Lau Hui Yew dari Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) sebagai calon BN.

Kerusi Parlimen Sibu menjadi kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Robert Lau Hoi Chew akibat barah pada 9 April lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan 8 Mei ini sebagai tarikh penamaan calon dan 16 Mei ini sebagai hari pengundian. Dalam pilihan raya umum 2008, Robert Lau mengekalkan kerusi itu dengan majoriti 3,549 undi, dengan menewaskan Wong dan Lim Chun Chuang dari PKR.

Sibu mempunyai 54,695 pengundi berdaftar termasuk 2,537 undi pos.

-- BERNAMA

GHOSTWRITER
"hai.......... Dulu PKR melalak nak sangat kerusi Parlimen Sibu ni dia yang bertanding... Alih-alih sekali kena jentik dengan LGE terus menikus. Penakut juga si Nuar Al-Juburi ni.... Apapun, biar siapa pun calon PR, BN mesti memenangi kerusi Parlimen bagi mengekalkan momentum kemenangan demi kemenangan serta memadamkan perangai bongkak dan sombong PR. Ghostwriter akan ke Sibu, aku ingin melihat, adakah penyokong PAS di Semenanjung akan menginap di masjid-masjid sekitar Sibu pula."

Post a Comment